StoryEditor

Dia Deň v Bratislave prinesie zaujímavé prednášky odborníkov aj pacientov

27.09.2017, 20:17
Poslednú septembrovú sobotu, teda presne 30. septembra 2017, sa v City Hotel Bratislava koná obľúbené podujatie všetkých diabetikov – Dia Deň. Čaká vás bohatý program, zložený z prednášok a praktických rád. Vystavovatelia vám ponúknu zaujímavé novinky v oblasti diagnostiky a výživy.

Prvé vystúpenie bude venované tabu téme: Čím si osladí nápoj alebo jedlo diabetik? Prednesie ho pani Mária Štefáková z NEDÚ Ľubochňa, ktorú poznajú diabetici z celého Slovenska a je aj kmeňovou autorkou časopisu Diabetik. Podologička a odborníčka na medicinálnu pedikúru Zuzana Myšíková Černá príde aj so svojimi kolegyňami a bude vám celý deň v mobilnej podologickej ambulancii poskytovať ošetrenie a poradenstvo pri starostlivosti o vaše nohy. V rámci bloku prednášok prinesie niekoľko rád, dôležitých pre ošetrovanie nôh diabetických pacientov.

Svoju účasť potvrdila aj MUDr. Barbora Zoboková z Diabetologickej ambulancie v Malackách, ktorá vám povie niečo o vzťahu medzi pacientom a diabetológom a o efektívnej komunikácii v diabetologickej ambulancii.

Z ďalekého Spiša príde vzácna návšteva, pán Peter Herceg zo združenia Spišiačik so sprievodom. Prinesie vám niekoľko zaujímavých informácií a ukážky publikácií, ktoré združenie vydáva pre všetkých diabetikov. Tou najznámejšou je zdarma šírený Dia šlabikár, ktorý prednedávnom vyšiel už v druhom vynovenom vydaní. Dokonca prinesie aj ukážky audiokníh a kníh písaných pre nevidiacich a slabozrakých.

Z Nitry príde KlauDIA Šugrová aj s členkami svojej Diahliadky a ukáže vám, že aj deti môžu byť veľmi úspešné pri edukácii diabetických pacientov. Prednesie nám tiež zaujímavé informácie o výžive a varení pre diabetikov. Treba podotknúť, že jej činnosť pre diabetikov je neoceniteľná a bez nej by ani Dia Deň nemal taký zaujímavý a bohatý program.

Samozrejmosťou je aj meranie glykémií, ktorá pre vás zabezpečuje pani Anika Lazarová s kolegami z Asociácie diabetikov Slovenska. Pripravujeme aj vystúpenie niekoľkých ďalších zaujímavých hostí. Svoje prezentácie plánujú aj MUDr. Ľubomír Barák z Detského diabetologického centra SR a Andrea Bukovská z Martina, veľmi známa edukátorka a autorka knižných publikácií. Magistri farmácie a zároveň manželia Mgr. Miroslava Gylaníková a Mgr. Peter Gylaník z Dubnice nad Váhom vám povedia niečo o výhodách lekární Dr. Max nielen pre diabetikov. Pán Mgr. Ivan Lenorák, zástupca Dia Petržalka, porozpráva o sociálnych dôsledkoch života s diabetom a prinesie aj niekoľko zaujímavých zbierkových predmetov pomôcok zo svojho viac ako 50-ročného života s diabetom. Svoje skúsenosti so selfmonitoringom, kontrolou diabetu prostredníctvom informačných technológií, o tom, čo sa skrýva pod skratkou OpenAPS a o podstate aktivít združenia Nightscout, prednesie v nepochybne zaujímavej prezentácii Ing. Lukáš Ondriga.

Napokon účasť prisľúbila aj organizátorka edukačných podujatí pre deti a letných táborov Mgr. Janka Pavlusíková z Kysuckého Nového Mesta, ktorá do Bratislavy príde aj so svojimi dia deťmi.

Mnohí naši hostia merajú kvôli Dia Dňu dlhú cestu z celého Slovenska. Nájdite si aj vy čas a príďte v sobotu 30. septembra 2017 do Hotela Bratislava. Povedzte o podujatí aj svojim známym, ktorý tiež žijú s diabetom a chcú sa dozvedieť niečo nové. Program prednášok začína už o 10.00 h. Tešíme sa na stretnutie s vami!

DiaDeň 2017

Program

9.00 h. – začiatok a prezentácia

10.00 h. I. Blok Odborné prednášky

10.00-10.20 Mária Štefáková: Čím si osladí nápoj alebo jedlo diabetik?

10.20-10.40 Zuzana Myšíková Černá: Starostlivosť o nohy diabetika

10.40-11.00 Mgr. Miroslava Gylaníková - Mgr. Peter Gylaník: Lekárne Dr.Max - jedinečná starostlivosť o pacienta

11.00-11.20 MUDr. Barbora Zoboková: Komunikácia v ambulancii diabetológa. Vzťah lekár a pacient.

11.20-11.40 PhDr. Andrea Bukovská: Edukácia diabetického pacienta

11.40-12.15 Obedná prestávka

12.15 II. Blok Pacientske fórum

12.15-12.30 MUDr. Ľubomír Barák: Diabetik a šport

12.30-12.45 Ing. Peter Herceg: 15 rokov Spišiačika

12.45-13.00 Mgr. Klaudia Šugrová: Nutričná podpora – život s diabetom

13.00-13.15 Mgr. Janka Pavlusíková: Diačikovia

13.15-13.30 Mgr. Ivan Lenorák: Sociálne dopady na život diabetického pacienta

13.30-13.45 Anika Lazarová: Budúcnosť organizácií diabetických pacientov na Slovensku

13.45-14.00 Diskusia a záver.

Pozn. Program sa ešte môže zmeniť.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
18. apríl 2024 14:45