Pinterest/stephaniecastillo
StoryEditor

Osviežte sa letným smoothie pre diabetikov

04.08.2017, 12:26
Smoothie pre diabetika si môžeme pripraviť z ovocia, zeleniny alebo spojením oboch potravín rastlinného pôvodu, bez dochucovania cukrom a sladidiel. Dôležité je to, čo si do mixéra vložíme a koľko SJ prijmeme. Nápoj môžeme obohatiť aj jogurtom, smotanou alebo mrazeným krémom.

Strážte glykémie

Smoothie sa v organizme trávi o niečo dlhšie ako ovocná šťava a to pre obsah vlákniny. Konzumácia čerstvých letných plodov ovocia a zeleniny je pre diabetika oveľa pozitívnejšia  s prihliadnutím na jeho glykémiu. Mladý diabetik chce smoothie ochutnať tiež. V ovocí sa nachádza neporušená vláknina, ktorá zasýti diabetika na dlhšiu dobu ako šťava. Podobne, ako zasýti smoothie.

Diabetici si strážia svoj príjem sacharidov a záleží im aj na dobrej glykémii. Preto je vhodné použiť také druhy ovocia, ktoré majú nižší GI (glykemický index). Vhodné sú grapefruity, čerešne, broskyne a ďalšie neprezreté druhy ovocia aj pre vyšší obsah vlákniny, ktorá glykémii pomáha.

Zdravé kombinácie

Edukovaný diabetik vie, že všetkého veľa škodí. Zjesť veľa ovocia naraz, môže spôsobiť nežiaduce výkyvy glykémie aj v prípade, že si diabetik konzumované množstvo započíta do počtu SJ v jedle a pokryje dávkou inzulínu.

Diabetik aj napriek týmto nástrahám, si chce pripraviť a ochutnať smoothie. Lákavý nápoj plný živín. Zároveň chce mať aj dobrú glykémiu. Aby to dosiahol, vhodné je kombinovať ovocie so zeleninou, alebo pridať potraviny s obsahom bielkovín, ktoré znížia celkový glykemický index nápoja a zároveň sa dosiahne aj zasýtenie na dlhšiu dobu.

Zeleninový mix

Na prípravu zeleninového smoothie sa rozmixuje zelenina, ktorá sa bežne konzumuje aj surová. Vhodné sú paradajky, cvikla, mrkva a podľa chuti ďalšie vhodné druhy. Experimentovať a hľadať pre seba pozitívnu chuť, je len na nás, či si urobíme mix a pridáme k zelenine aj ovocie.

Pomer ovocia a zeleniny závisí od chuti konzumenta. Ovocie alebo zeleninu treba dôkladne umyť, podľa druhu zbaviť kôstky alebo nekonzumnej šupy, nakrájať na menšie kúsky a jednoducho rozmixovať, podľa potreby doplniť vodou alebo minerálkou. Pre väčší efekt osvieženia je možné pridať niekoľko kociek rozdrveného ľadu.

Najlepšie nás presvedčí glukomer pri meraní glykémie po jedle o správnosti počítania SJ. Všetkým diabetikom želám osvieženie pri každom nápoji, ale aj dobrú glykémiu po jeho konzumácii, počas letných dovolenkových dní.

Letné smoothie

Diabetik sa ani pri príprave smoothie nezaobíde bez počítania SJ. Uvediem príklad ako si môže pripraviť smoothie a počítať SJ.

Ovocno-zeleninové smoothie

Potrebujeme: 1 malú očistenú cviklu (2 SJ), 1 mrkvu (1 SJ), 1 stredne veľký očistený pomaranč (1 SJ), 1 malý banán (2 SJ), 1 malé jablko (1 SJ), 100 ml jablkovej šťavy (1 SJ), 200 ml vody (0 SJ), 1 stonka zeleru (0 SJ).

Celá dávka zodpovedá: 8 SJ (cca 350 kcal, 6-7 g bielkovín a 1 g tukov)

Ovocné smoothie s tvarohom

Potrebujeme: 1 šálku (250 ml) malín (> 1 SJ) 1 šálku jahôd (> 1 SJ), 1 malý banán (2 SJ), 100 g tvarohu (0 SJ), 500 ml acidofilné mlieko (2 SJ), 80 g ovsených vločiek (5,5 SJ).

Celá dávka zodpovedá: 12 SJ (cca 900 kcal, 50 g bielkovín a 25 g tukov).

Mária Štefáková

edukačná diétna sestra

NEDÚ Ľubochňa

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
14. apríl 2024 08:37