pšenicaReuters
StoryEditor

Liečba diabetika s celiakiou má prísne pravidlá

31.07.2017, 10:12
Celiakia aj diabetes sa rozvíjajú na rovnakom autoimunitnom podklade. Pri zápalovom ochorení spôsobuje tráviace ťažkosti a ničí imunitný systém buniek tenkého čreva. Čo má diabetik s celiakiou riešiť skôr? Základom úspešného zvládnutia oboch ochorení je spoločný liečebný postup spočívajúci v úprave stravy v podobe bezlepkovej diéty kombinovanej s diabetickou diétou. Zo stravy je nevyhnutné vylúčiť lepok (gliadín a glutén v múke) a mliečny cukor (laktózu).

Celiakia je pomerne časté ochorenie aj v nediabetickej populácii. Ale štatistiky uvádzajú, že diabetikov 1. typu ochorenie postihuje častejšie ako zvyšok populácie. „Celiakia sa vyskytuje v každom veku, trpia ňou deti i dospelí, často sa však zistí až v dospelosti a nie je raritou, že sa choroba odhalí v staršom veku. Ochorením viac trpia ženy než muži (v pomere 2:1). Odhaduje sa, že v našich podmienkach celiakiou trpí alebo je ňou ohrozený približne 1 z 200 až 1 z 250 ľudí,“ hovorí gastroenterológ a poradca pre zdravú výživu MUDr. Peter Minárik, PhD.

Odborníci tiež hovoria o tom, že chorí na celiakiu si v svojej genetickej výbave nesú určité rizikové gény, ktoré sú rizikovými genotypmi aj pre rozvoj diabetu melitus 1. typu. Obe ochorenia, rovnako celiakia, ako aj diabetes, sa teda rozvíjajú na rovnakom podklade – svoje robia genetické predpoklady aj autoimunitná povaha ochorení.

Nešpecifické príznaky

Celiakia nemusí vždy na seba upozorniť klasickými príznakmi, o ktorých hovoril odborník medzi ktoré, najmä v detstve, patria vystúpené bruško spôsobené nadúvaním a črevnými kľučkami naplnenými vodou, či úbytok svalov na končatinách a hrudníku – takto sa manifestuje ťažká celiakia.

Oveľa častejšie sú nenápadné príznaky, kam patrí zmena psychiky: deti sú mrzuté, podráždené, plaché, a dospelí často trpia depresiami, ale napríklad aj výbušnosťou. Celiakia je okrem už spomenutých dopadov na organizmus nebezpečná tiež ako rizikový faktor ďalších ochorení, napríklad karcinómu hrubého čreva.

Diabetikom môže neliečená a nediagnostikovaná neznášanlivosť lepku zhoršovať kompenzáciu diabetu. Aj v prípade, že diabetikovi s už spomenutými potencálnymi príznakmi neznášanlivosť lepku zatiaľ nepotvrdili, a naslepo vynechá lepok, môže dôjsť k zlepšeniu hladín glykémie a aj k zlepšeniu kompenzácie diabetu.

Vyššie riziko s DM1

Podľa štatistických spracovaní z posledných rokov majú diabetici 1. typu 10- až 33-násobne vyššie riziko, že ochorejú aj na celiakiu ako má bežná populácia. Konštatuje sa, že celiakia postihuje 5 až 7 % diabetikov 1. typu. Rozdielny výskyt v jednotlivých krajinách treba pravdepodobne pripísať vplyvu rôznych environmentálnych vplyvov, typom vírusových infekcií, diétnych zvyklostí a genetických faktorov. Navyše sa ukazuje, že výskyt celiakie pri diabete 1. typu stúpa s dĺžkou trvania cukrovky. Aj preto by sa mali diabetikom štandardne vyšetrovať špecifické protilátky poukazujúce na neznášanlivosť lepku.

Rady pre diabetikov a zároveň celiatikov

  • Čítajte etikety na potravinách a premieňajte gramy sacharidov na sacharidové jednotky rovnako ako pri obyčajných potravinách s obsahom lepku.
    • 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov. Podľa toho vypočítate, koľko gramov pripadá na 1 SJ aj v iných výrobkoch.
    Príklad: V 100 g výrobku je 84 g sacharidov. Keďže 1 SJ zodpovedá 10 g sacharidov, 84 g sacharidov vydeľte 10 g = 8,4 SJ v 100 g. Potom 100 gramov vydeľte 8,4 a zistíte, že 12 g tohto výrobku zodpovedá 1 SJ.

Jana Matisová

Celý článok a iné zaujímavé materiály si môžete prečítať v časopise Diabetik 7-8/2017, ktorý je práve v predaji.

menuLevel = 1, menuRoute = dia, menuAlias = dia, menuRouteLevel0 = dia, homepage = true
17. apríl 2024 22:46