StoryEditor

Nášmu dieťaťu zistili diabetes – zmení sa nám život?

12.12.2012, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Nemožno síce tvrdiť, že celoživotné ochorenie dieťaťa rytmus rodiny ani v najmenšom nezmení, no v skutočnosti by to nemala byť žiadna dráma.

 

Na chvíľu sa rodičom zdá, že všetko je a bude hore nohami, ale trochu  nadhľadu a správny prístup k dieťaťu sú základ.

Ako sa zmení náš doterajší život? To je otázka, ktorú si kladú rodičia dieťaťa s diabetom hneď po tom, čo ako-tak spracujú informáciu o diagnóze ich ratolesti. Nemožno síce tvrdiť, že celoživotné ochorenie dieťaťa rytmus rodiny ani v najmenšom nezmení, ale v skutočnosti by to nemala byť žiadna dráma. Na chvíľu sa možno rodičom zdá, že všetko je a bude hore nohami a ich režim sa otrasie v základoch, ale trochu nadhľadu a správny prístup k dieťaťu sú základ. Potvrdzuje to aj MUDr. Ľubomír Barák, PhD., primár Detského diabetologického centra DFNsP v Bratislave.

Známy odborník sa rodičom dieťaťa s práve zisteným ochorením diabetes mellitus 1. typu snaží vysvetliť, že ich život síce dostane isté mantinely, ale tie sú postavené veľmi široko. Ak sa teda naučia pohybovať v tomto voľnom, hoci predsa ohraničenom priestore, ich život sa nijako nezmení. „Nie je dobré, keď dieťa s cukrovkou zostane osamotené, akoby vyčlenené, je lepšie, keď sa mu rodina vhodne prispôsobí. Dobrým príkladom je vianočné obdobie. Rodičia často vynakladajú úsilie na zháňanie sladkostí na stromček, ktoré by boli vhodné pre diabetikov. Je lepšie použiť tradičnú výzdobu a na stromček zavesiť jabĺčka a slamené ozdoby,“ konštatuje Ľ. Barák.

Žiaden chaos
Za výhodu považuje diabetológ fakt, že cukrovka prinesie do rodiny väčšiu organizovanosť. Dieťa si zvykne na istý režim, čo v budúcnosti ocení nielen pri manažmente cukrovky, ale aj v iných oblastiach svojho života bude schopné fungovať systematicky a organizovane.

Dieťa v pohybe
Súčasťou liečby diabetu 1. typu je pohyb. „Rodičom odporúčame, aby dieťaťu do života zaradili pravidelné športové aktivity. Ideálne je prihlásiť ho do nejakého športového klubu podľa jeho záujmu. Deti na túto zmenu reagujú veľmi pozitívne. Možno už predtým mali záujem o konkrétnu aktivitu, no rodičia váhali. Po zistení cukrovky je hneď o dôvod viac, prečo dieťaťu vyhovieť. Netreba sa báť prakticky žiadnej športovej disciplíny. Jedine box nie je šport, ktorý by som mohol odporučiť, ale iným kontaktným športom ako zápasenie alebo karate sa môžu bez obáv venovať,“ odporúča Ľ. Barák.

Lepšia komunikácia
Príjemným zistením je, že cukrovka dieťaťa prinesie do rodiny viac súdržnosti. Nielen rodičia, ale aj súrodenci a ostatní príbuzní sa prispôsobia dieťaťu. Zrazu je celá rodina akási jednotnejšia a vzájomná komunikácia sa podľa diabetológa podstatne vylepší.

Žiadne ústupky
Mnohí rodičia majú spočiatku tendenciu pristupovať k dieťaťu ako k chorému do tej miery, že hľadajú všetky možnosti, ako dieťaťu jeho život uľahčiť a ubrániť ho pred námahou či povinnosťami. V konečnom dôsledku by to však pre ďalší vývoj dieťaťa nebol správny ťah. „Mali sme novozisteného chlapčeka, veľmi šikovného, ktorý úspešne spravil pohovory do školy a matka sa hneď rozhodla, že mu školskú dochádzku radšej o rok odloží. Apeloval som na ňu, že to by bol veľmi zlý psychologický ťah. S chlapcom by sa to celý život ťahalo a cukrovku by bral ako hendikep, ktorý mu bráni žiť tak ako ostatní rovesníci,“ tlmočí svoje skúsenosti diabetológ.

Dieťa samo v nemocnici
Pre detského diabetológa nie je žiadnym prekvapením, keď je matka 14-ročného dieťaťa, ktorému zistili cukrovku, odhodlaná zostať s ním nemocnici. Dieťa je pritom dostatočne samostatné. Všetka snaha o samostatnosť by zostala navždy zabudnutá, keby lekár niečo podobné dovolil. Deti často doma počúvajú, akí vyťažení sú rodičia, koľko toho majú a čo všetko nestíhajú. Ak by zrazu chceli pre cukrovku zostať s dieťaťom v nemocnici, dieťa by si z toho odnieslo pocit, že jeho cukrovka je iste niečo strašné, keď rodičia boli schopní všetko nechať tak. „V našom centre zostávajú deti samy už od 5 rokov. Tento spôsob sa nám veľmi osvedčil. Aj menšie deti si veľmi rýchlo zvyknú na nemocničné prostredie, spontánne sa zapájajú do aktivít spolu so staršími, reagujú na pokyny sestričiek. Rodičia sa nemusia báť, že bez nich budú deti plakať niekde v kúte a sami sú často prekvapení, ako dobre dieťa hospitalizáciu znáša,“ hovorí Ľ. Barák.

Bez prevratných zmien
Skúsený diabetológ tvrdí, že najväčšou chybou je, keď sa život v rodine výrazne zmení a dieťa má pocit, že je menejcenné. „Rodičom vždy hovoríme, aby žili svoj život tak ako doteraz. Ak sa dieťa pred zistením cukrovky podieľalo na domácich prácach, umývalo riad, vynášalo smeti, alebo malo čokoľvek iné na starosti, treba mu jeho úlohu nechať,“ radí Ľ. Barák. Zľahčovať, ľutovať, pomáhať, šetriť, to sú tendencie rodičov voči dieťaťu s diabetom, ktoré však z dlhodobého hľadiska majú na dieťa skôr negatívny než pozitívny dopad. Na strane rodičov sú emócie, chýba im odstup a nadhľad, čo je úplne prirodzené. Práve preto padne vhod správne podané usmernenie, upokojujúce slová a rady odborníka.
Ani samotní rodičia by sa nemali vzdávať svojich aktivít. Často zvažujú zmenu povolania alebo skrátenie pracovného úväzku. Opakovane navštevujú dieťa v školskom zariadení, sú mu prakticky neustále v pätách. „Dieťa nemožno nechať bez kontroly, to je samozrejmé. Ale hoci rodičom hovorím, že kontrolovať treba, prízvukujem, že obmedzovať nie. Snažím sa ich priviesť k tomu, aby sa na diagnózu dieťaťa pozreli z nadhľadu,“ objasňuje komunikáciu s rodičmi diabetológ.

Zachovajte chladnú hlavu
Pomyslenie na hypoglykémiu, zvlášť v prípade detského pacienta, môže nahnať rodičom strach. Predstava, že budú v noci bdieť nad lôžkom svojho dieťaťa a dávať naň pozor, je však prehnaná. „Rodičov upokojujeme, že taká vážna hypoglykémia je skôr vec raritná, dnes máme k dispozícii kvalitné inzulíny a technické vymoženosti ako inzulínovú pumpu a glukometer. No stalo sa mi, že rodičia dievčaťa, ktoré malo cukrovku už niekoľko rokov, pri jej prvej hypoglykémii spanikárili a vôbec im nenapadlo, že doma majú glukagón. Zavolali mi a ja som ich telefonicky usmernil a navigoval smerom k chladničke, kde som predpokladal, že glukagón skladujú. Všetko dobre dopadlo a ak sa niečo podobné bude opakovať, určite budú postupovať správne. Keď už majú situáciu raz prežitú, reagujú s chladnejšou hlavou,“ uzatvára Ľ. Barák.

Foto: fotolia.com

 

01 - Modified: 2006-05-22 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: USA chcú raketovú základňu v Poľsku alebo ČR
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 04 - Modified: 2024-03-26 08:46:24 - Feat.: - Title: Depresia a rozvoj cukrovky 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/1-typ, menuAlias = 1-typ, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
20. apríl 2024 09:11