StoryEditor

Aplikácia inzulínu – ako na to

08.01.2013, 04:00
Autor:
(dia)(dia)
Inzulínová liečba je pre niektorých diabetikov spočiatku tvrdým orieškom. Časom sa však naučíte zvládať všetky situácie bežného života.

Inzulínová liečba je pre niektorých diabetikov spočiatku tvrdým orieškom. Časom sa však naučíte zvládať všetky situácie bežného života skombinované s režimom, ktorý najviac zodpovedá vašim potrebám.
Naučiť ústretového pacienta správne si aplikovať inzulín nie je veľký problém. Horšie je presvedčiť o nutnosti inzulínu diabetika, ktorý na túto liečbu spĺňa všetky indikácie, no napriek tomu sa inzulínu všemožne bráni. Ak patríte aj vy k skupine odmietavých, pričom váš cukor má napriek liečbe tabletami závratné hodnoty, vedzte, že inzulín stabilizuje vašu glykémiu a ak sa liečbe nebudete vyhýbať príliš dlho, oddiali nástup komplikácií diabetu.

Nebolí to ani deti
Prvotný strach z pichania inzulínu, najčastejšie pre obavy z bolestivých vpichov, pominie pomerne rýchlo. Dlhodobé výskumy v skupinách diabetikov v detskom veku priniesli výsledky, ktoré jasne potvrdzujú, že samotné pichanie inzulínu je tá ľahšia časť režimu diabetika. Disciplína ako taká je kameňom úrazu oveľa častejšie. Ak teda pichanie inzulínu nebolí deti, je pravdepodobné, že ani dospelí by s tým nemali mať problém.
Ak ste nastavení na liečbu inzulínom, mali by ste si osvojiť základné pravidlá, ktoré vám sprostredkuje váš diabetológ. Ak vám čokoľvek nebude jasné, neváhajte a kontaktujte ho. Počiatočný chaos pri aplikácií inzulínu je pochopiteľná vec. O tom, či postupujete správne, budú jasne vypovedať vaše glykémie.

Jasný signál
Akákoľvek chyba, ktorú spravíte pri aplikácií inzulínu, sa obvykle prejaví náhlym zhoršením hodnôt glykémie. Vždy pátrajte po technických a mechanických chybách a až potom uvažujte o úprave dávok inzulínu, zmene v stravovacom režime či v intenzite pohybových aktivít. Množstvo edukačných diabetologických sestier má opakovane skúsenosti, že aplikácia inzulínu viazne pre maličkosti, neraz ide o banality ako napríklad „aplikácia“ s inzulínovým perom, z ktorého pacient zabudol sňať vrchnák. Nebojte sa komunikovať a v prípade, že máte problém, odkonzultujte ho najskôr s pracovníkmi diabetologickej ambulancie, ktorú navštevujete. Rozhodne neexperimentujte s dávkovaním a režimom len tak naslepo. Veta „ja to nezvládnem“ vám nijako nepomôže. Zvládnete to tak ako mnohí ďalší, koniec koncov, vyžaduje si to váš zdravotný stav.

Miesta vpichu
Inzulín sa najčastejšie aplikuje do podkožia brucha, stehna alebo sedacieho svalu. Tieto miesta sa odlišujú rýchlosťou vstrebávania inzulínu. Ten sa najrýchlejšie vstrebáva z podkožia brucha, pomalšie z podkožia stehna a sedacieho svalu. Miesta vpichu v jednotlivých oblastiach brucha či stehna treba pravidelne striedať tak, aby jednotlivé vpichy boli od seba vzdialené asi 1 až 1,5 cm. Pri aplikácii do brucha môžete použiť napríklad pravidlo pohybu hodinových ručičiek do tvaru špirály. Tesnú blízkosť pupka vynechajte.

Striedajte miesta
Aplikácia inzulínu opakovane do toho istého miesta by sa nemala opakovať častejšie ako raz za 4 – 6 týždňov. Striedanie miesta vpichov sa oplatí dodržiavať najmä preto, že tým šetríte svoje podkožné tkanivo. Časté vpichy do toho istého miesta a oblasti na tele časom vedú k zväčšeniu, resp. nahromadeniu tukového tkaniva – lipohypertrofii. Vždy sa nájde skupina pacientov, ktorí sa čudujú, prečo majú tukovú „hrču“ na stehne či na ruke. Môže za to nevedomosť, nepozornosť, ale niekedy aj pohodlnosť či fixácia na jedno miesto aplikácie.

Predchádzajte problémom
Pri liečbe inzulínom je ideálne osvojiť si a zautomatizovať základné pravidlá tak, aby ste si nespôsobili zbytočné komplikácie. Čo by ste mali vedieť, aby ste sa vyhli problémom?
-    Pri nedodržaní hygienických podmienok pri zaobchádzaní s inzulínom, striekačkou či perom sa môžu objaviť kožné infekcie.
-    Pri nedostatočnej hĺbke vpichu a príliš rýchlom vytiahnutí ihly z podkožia inzulín z miesta vpichu vyteká. V tomto prípade môže byť účinok inzulínu nedostatočný a glykémia môže poskočiť.
-    Pri príliš hlbokom vpichu (do svalu), masírovaní miesta podania či fyzickej aktivite sa napr. pri podaní do ramena môže vstrebanie inzulínu a jeho účinok urýchliť.

Extrémy škodia
Aby bol inzulín účinný, treba myslieť aj na jeho správne skladovanie. Mali by ste sa vyhýbať príliš vysokým a nízkym teplotám, priamemu slnečnému žiareniu, mrazu, výparom rôznych chemikálií, žiareniu a pod.
Na skladovanie väčších zásob inzulínu je vhodné využiť chladničku, vyhnite sa však blízkosti mraziaceho priestoru. Približne mesiac môžete inzulín skladovať pri izbovej teplote. V prípade, že vás čaká cesta lietadlom, inzulín si zoberte so sebou na palubu. V batožinovom priestore by totiž zamrzol. Ak spozorujete zvláštne sfarbenie inzulínu, alebo bielu, akoby vyzrážanú vrstvu, inzulín nepoužívajte, pretože je s veľkou pravdepodobnosťou znehodnotený.

Foto: fotolia.com

 

01 - Modified: 2006-06-08 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Stávkový ošiaľ aj na www.tipos.sk
01 - Modified: 2023-12-20 13:52:00 - Feat.: - Title: Správne liečení diabetici si počas Vianoc môžu dovoliť vyprážaného kapra 02 - Modified: 2024-03-25 14:27:31 - Feat.: - Title: Seniori s diabetes mellitus 03 - Modified: 2023-10-22 12:19:08 - Feat.: - Title: Krivé zuby môžu viesť k chronickým bolestiam hlavy. Vedeli ste to? 04 - Modified: 2024-03-26 12:48:46 - Feat.: - Title: Komentár: Život je zmena, aj keď sa jej bojíme 05 - Modified: 2024-03-26 12:54:02 - Feat.: - Title: Dá sa cukrovky raz a navždy zbaviť?
menuLevel = 2, menuRoute = dia/1-typ, menuAlias = 1-typ, menuRouteLevel0 = dia, homepage = false
10. apríl 2024 05:14